De vanligaste fotproblemen
De vanligaste fotproblemen – 11 skäl att boka fotvård i Varberg
Hälsporre - kännetecknas av en svår smärta under hälen, särskilt när du står eller går. Senfästet vid hälbenet är inflammerat, och det är detta som orsakar smärtan. För att förebygga detta problem gör du väl i att åtnjuta regelbunden medicinsk fotvård och undvika att gå i platta skor. Är det redan försent måste fotsulan tejpas av en sjukgymnast för att ge stöd och stabilitet under tiden som hälsporren läker.
Hallux Valgus - förekommer när stortån blir sned och utåtvinklad. En öm knuta börjar utvecklas på insidan av stortån, som skaver i skorna och gör att hela foten blir allt bredare. Är fallet lindrigt kan terapeuten rekommendera speciella inlägg eller bredare skor – men har det gått för långt behövs det en operation.
Hallux Rigidus - är en stel och öm stortå på grund av artros i grundleden. Eftersom det gör ont att böja stortån uppåt, blir det väldigt svårt att gå. För att behandla milda fall av hallux rigidus kan terapeuten rekommendera skor med rullsula eller extra påbyggnad under sulan, men gäller det en svårare inflammation kan det behövas en operation för att återfå rörligheten i leden.
Hammartå - syftar på en felställd tå, särskilt om hallux valgus även förekommer. Problemet orsakar skoskav och smärta som gör det svårt att gå och även hålla balansen. Hammartå behandlas med särskilda inlägg i skorna och mjuka skydd mellan tårna, som har som syfte att räta ut tån. När svåra smärtor förekommer kan det vara nödvändigt med steloperation.
Morbus Morton, eller Mortons nervknuta - syftar på en nerv som blivit förtjockad och kommer i kläm när du rör på foten. Detta orsakar en skarp smärta som strålar ut i tårna. Åkomman behandlas med inlägg med pelott, som avlastar nerven. Hjälper inte detta kan morbus morton opereras bort.
Skräddarknuta - är en inflammation i slemsäcken längst ner i lilltån. Den orsakas av förslappade ledband som gjort att fotens framdel blivit för bred. Åkomman förekommer ofta tillsammans med hallux valgus, och kan behandlas genom att ledhuvudet vid lilltåns bas opereras och skjuts inåt.
Liktorn - är en sorts hyperkeratos, en förtjockning av överhuden som uppstår på grund av tryck eller friktion, oftast vid användning av för trånga skor eller skor utan strumpor. Liktornar kan lätt behandlas med tryckavlastande ringar eller skoombyte, men komplikationer i form av ömhet och inflammation begär huduppluckrande plåster eller mjukgörande salvor.
Förhårdnader - i fotsulan uppstår vid användning av skor som trycker på fel ställe. Fotterapeuten behandlar dessa genom skrapning med skalpell och slipning med diamanttrissa.
Fotvårtor - orsakas av virus och är väldigt smittsamma. När de sitter på fotens belastningsytor kan de göra väldigt ont. Fotterapeuten kan behandla vårtor via nedfrysning eller uttorkning i flera omgångar, dock är det bra att komma ihåg att ju förr du startar behandlingen, desto fortare går det. Vårtor är envisa och det gäller att vara konsistent för att bli av med dem utan att de smittas till andra delar av kroppen.
Nageltrång - är ett väldigt smärtsamt tillstånd som ofta orsakas av felklippta tånaglar som växer in i huden. Kommer det in bakterier kan det uppstå en svår infektion. Tillståndet förebyggs enkelt genom att endast låta vältränade fotvårdare ta hand om dina naglar, men när nageltrång en gång förekommit måste det behandlas steg för steg med nageltrångstång och mejsling av nagelkanten. När nageltrånget är läkt kan ortonyxi vara till hjälp: en nagelkorrigering som hjälper naglarna att växa rätt och förhindrar nya fall av nageltrång.
Fotsvamp - karakteriseras av att huden fjällar och flagnar, svider och kliar. Behandlingen är ganska enkel men måste göras noggrant, eftersom risken för nya smittor är mycket stor. Svampsporerna finns kvar på alla ställen där du haft dina fötter, så det krävs långt och enträget samarbete med fotterapeuten för att bli fri från denna åkomma. Du kan lätt förebygga fotsvamp genom att hålla dina fötter, strumpor och skor rena och torra hela tiden.