Vanliga frågor om fotvård

Boka fotvård i Varberg

Visste du att Varberg är Sveriges spa-tätaste stad? En bättre plats att komma till för avstressande skönhetsbehandlingar får man leta efter. Redan på 1800-talet flockades massorna i Varberg för att njuta av salta kurbad, ta uppfriskande strandpromenader och umgås med varandra. Traditionen lever än! Nu kan du till och med boka medicinsk fotvård i Varberg: hos Lisbet Finskas kan du få tillgång till sköna behandlingar som förebygger de vanligaste fotproblemen, hjälper dig att varva ner efter arbetsveckans stress och förbättrar utseendet på dina fötter.Men behöver du verkligen medicinsk fotvård? Tänk på din livsstil: innebär ditt yrke eller din livsstil att du måste stå och gå mycket? Sitter du vid en dator många timmar om dagen? Använder du ofta högklackade skor? Idrottar du? Alla dessa saker påfrestar fötterna och kan orsaka felbelastning, som oftast är början på allvarliga skador. För att förebygga dessa, kommer fotterapeuten att varna dig för de vanor du bör undvika, och ge dig tips på vilka sorters skor som passar dina fötters hälsa bäst.

Vad är fotvård?

Fötterna är kanske den del av kroppen vi ägnar minst uppmärksamhet åt. De är längst från hjärtat, och vi använder dem hela tiden. Att smärtfritt kunna stå och gå ses ofta som en självklarhet, och vid val av nya skor är det för det mesta de senaste trenderna som är den avgörande faktorn. Men sanningen är att vissa vanor kan orsaka svåra problem – som ofta börjar att ge sig till känna när du får ont i fötterna. Det är därför som bra fotvård lönar sig i längden: smarta val samt regelbunden behandling kan motverka och till och med förhindra de vanligaste fotproblemen, som hammartå, fotvårtor eller smärtsamt nageltrång.Begreppet fotvård syftar både på skönhetsinriktade behandlingar (pedikyr) och på professionell hälsovård av fötterna, också kallad podiatri. Den sistnämnda utförs av utbildade fotterapeuter med bred kunskap om hur olika sjukdomar kan påverka fötterna och hur dessa ska behandlas. Podiatriska behandlingar fungerar som ett förebyggande medel för att dina fötter ska må bättre under längre tid, samt bli mer estetiskt tilltalande.

Så går det till

Fotsjukvård omfattar fyra viktiga aspekter: du som patient ska få tillgång till rådgivning och information, känsel och cirkulation i fötterna ska kontrolleras, befintliga problem ska behandlas, och den estetiska delen omhändertas. När du besöker en podiatriker kommer denna först att göra en fotanalys och bedöma orsaken till eventuella fotproblem. Aktuella svårigheter kommer att behandlas på en gång, medan andra kommer att förebyggas genom fortsatta och genomgående behandlingar samt råd om vad du bör och inte bör göra. Naglar vårdas, förhårdnader och sprickor avlägsnas, och slutligen får du avnjuta en skön och energigivande fotmassage. 

Arbeta på att få snygga, välmående fötter

Du kan själv samarbeta med omhändertagningen av dina fötter. Välj dina skor väl: mät alltid foten innan du köper skon, och kom ihåg att alltid handla skor på eftermiddagen eller kvällen, då fötterna har svällt lite under dagens lopp och är snäppet större än på morgonen. Så försäkrar du dig om att skorna faktiskt kommer att passa rätt. Den övre delen av skon ska vara mjuk och flexibel så att tårna kan röra sig, och sulan ska förse dig med stabilitet.Undvik saker som skär av blodflödet till benen (som kyla, många timmars sittande eller alltför trånga strumpor eller skor), och skapa en vana av att motionera regelbundet. Ta varma fotbad och ordna med fotmassage lite nu och då. Försäkra dig alltid om att dina fötter är torra och rena hela tiden för att undvika svampproblem. Detta betyder dock inte att du som följer dessa råd kan försumma besöket hos terapeuten helt - medicinsk fotvård bör ses som en försäkring som garanterar dina fötters framtida välmående och säkerhet. På kort sikt får du mjuka, lena och snygga fötter direkt efter behandlingen, du känner dig avslappnad och befriad, och på lång sikt håller du fotproblemen borta.Vilka är skillnaderna mellan fotvård och medicinsk fotvård?Fotvård betyder rätt och slätt att du tar hand om dina fötter. Det ganska generella uttrycket används oftast för att tala om en pedikyr (pedi: fot; cura: vård), en skönhetsbehandling där utseendet på fötter och tånaglar förbättras. Medicinsk fotvård tar steget längre: terapeuten har förståelse för hur olika sjukdomar påverkar fötternas hälsa, samt hur fotbehandling kan förbättra ditt allmänna välmående. Olika fotproblem förebyggs eller behandlas, och som resultat får du fötter som inte bara ser snygga ut, utan också mår prima i sina mjuka skor (som du skaffat enligt podiatrikerns goda råd).Expert på området medicinsk fotvård är podiatrikern Lisbet Finskas, som blev utsedd till Årets Fotterapeut 2016 tack vare det hårda arbete hon utfört under årens gång för att höja status och kvalitet på fotvårdsyrket. Hon är utbildad fotterapeut sedan 1998, och har behandlat många, många fötter sedan dess. Den erfarenhet hon samlat på sig delar hon gärna med sig till dig – hon har utvecklat och hållit populära utbildningar inom yrket samt hjälpt hundratals människor att förbättra sina fötters hälsa, och hon är alltid pigg på att förklara för dig som kund hur du bäst kan ta hand om dina fötter.

Har du diabetes? Prova fotvård!

Diabetiker har ofta problem med fötterna just därför att sjukdomen försämrar blodcirkulationen. Du som lider av denna åkomma bör akta dig för att få sår eller sprickor på fötterna, eftersom dessa har svårt för att läka och ökar risken för amputation och ökad mortalitet. Ett småsår på foten bör för dig som är diabetiker inte vara en småsak – det är en potentiellt allvarlig situation som bör tas itu med snarast möjligt. Genom regelbunden medicinsk fotvård kan du dock förebygga detta problem. Behandlingen hjälper dig att hålla dina fötter i gott skick och minimera risken för eventuella komplikationer.Under den långa tid som Lisbet Finskas arbetat som fotterapeut har hon kunnat använda sin kunskap och kompetens för att hjälpa många diabetiker vårda sina fötter på rätt sätt. När du låter henne behandla dina fötter kommer hon först att göra en bedömning av hur de mår genom att kontrollera ankeltryck, cirkulation och känsel i varje fot. Du som har problem som neuropati, tidigare läkta sår eller kanske en pågående skada kan behöva regelbundna månatliga behandlingar, som lindrar dessa sjukdomsrelaterade besvär. Och det är just det Lisbet vill förse dig med: hennes mål i livet är att använda sin mångåriga erfarenhet för att hjälpa ditt välmående i sin helhet via medicinsk fotvård.

Fotvård kan hjälpa när du har ont i fötterna

Ont i fötterna – vem har inte haft det någon gång? Ömheten kan bero på att du går i fel skor, att du stått upp för länge, att du lider av sprickor i fotsulan eller något annat vanligt fotproblem, bland annat… Den är dock helt onödig! Dina fötter behöver också omhändertas, och de belönar dig med en skön känsla i hela kroppen när du låter dem njuta av rätt behandling. Fotmassage, som är en viktig del av medicinsk fotvård, främjar vilsam sömn genom att förbättra blodcirkulationen och hjälpa nerverna att slappna av. Principerna i zonterapi kan tillämpas för att massagen ska lindra flera typer av smärta i andra delar av kroppen, för att inte tala om att dina fötter känns utvilade och sköna efteråt.

Fotmassage kan hjälpa dig att varva ner i en stressig vardag

Där sitter den - den otäcka magkänslan som uppstår när du tänker att du inte hinner med allt du måste göra. Stress är en av detta århundrades vanligaste åkommor. Även ett jobb som du brinner för kan kännas stressigt ibland, och denna prestationsångest kan i lång sikt ha negativa effekter på din hälsa. För att förebygga detta kan du skämma bort dig nu och då med en lindrande fotmassage – låt någon annan ta hand om dina fötter under den skönaste timmen du fått uppleva på hela veckan. Det onda lindras, och dina muskler och leder mjukas sakta men säkert upp. Blodcirkulationen förbättras, du kan andas djupare, och allt känns lugnare. När du äntligen kommer i säng kommer du att kunna sova bättre än någonsin, och vakna med förnyad energi.

Få fina, mjuka och välmående fötter i Varberg!

Besök Sveriges mest berömda spa-stad och unna dig medicinsk fotvård i Varberg! Boka en session hos Lisbet Finskas och låt henne ge dina trötta fötter den vård de förtjänar för sitt hårda arbete. Och varför inte bjuda dina nära och kära på den avslappnande behandlingen? Ni kommer inte bara att få snyggare fötter efteråt – regelbundna behandlingar varje 6-8 veckor hjälper till att förebygga de vanligaste fotproblemen och bidrar till ett förbättrat allmäntillstånd.